Ehem ehem..hari ni seronok sebab timbang berat dah turun 2kg.. ^_^ ek eleh..2kg pun nak bangga ke? Hahaha aku ni bukan la jenis diet ekstrim pun..aku still makan nasik..cuma aku skip nasik waktu malam je..malam aku makan roti je sekeping dua.. Even berat tak la turun banyak and mendadak, tapi badan rasa selesa.. Takde la macam dulu rasa berat semacam je..
Haaa and one more thing, aku mengamalkan konsep bersederhana dalam makan..aku makan semua tapi dalam kuantiti sederhana atau sikit.. Cuma air je la aku minum banyak.. Sampai urine jadi jernih.. Actually yang penting aku rasa lebih selesa dengan badan aku..
Malam tadi sikit punya lebat hujan dekat sini.. Sampai sekarang sejuk bebenor.. Feeling London cuaca hahaha (aku tak penah pun pegi London)
So, pagi tadi bangun pun cam semangat nak masak (eh apa kena mengena?). Aku masak nasi goreng tomyam simple nih.. Ikot apa bahan yg ada dalam fridge je.. Tapi dah namanye nasik goreng, masak la ikot mane pun, insyaallah akan turn out to be delicious jugak hahaha
Nasi goreng tomyam simple
BAHAN:
5 cawan nasi sejuk
1 sudu makan paste tomyam
6 tangkai lada kering - rendam kejap dengan air panas bagi lembut*
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 batang serai- titik
6 ekor udang sederhana - kala banyak lagi sedap
1 biji telur - pecahkan dalam mangkuk
1 biji tomato - buang biji dan potong kecik
Sedikit kobis- potong kecik2
Minyak
1 sudu besar kicap kipas udang
Garam
CARA2:
1. Blend bahan bertanda * dengan sedikit air.
2. Panaskan 3 sudu makan minyak masak untuk menumis. Bila dah panas, masuk kan bahan blander tadi bersama serai.
3. Bila dah agak garing, masukkan paste tomyam, kobis, dan udang. Bila udang agak masak, masukkan garam dan kicap.
4. Masukkan nasik dan gaul rata. Bila dah rata, pecah kan telur sebijik dalam kuali. Lepas tu hancurkan telur tu dan gaul dengan nasik tadi.
5. Masak sampai sebati dan nasik sejuk tadi betul2 panas. Masukkan pulak tomato. Gaul lagi sekejap.
6. Rasa nasik tu. Kalau dah masin boleh angkat dan hidang. Enjoy!
See..simple betul kan? Yang penting kala nak sedap, nasik goreng kena pakai api besar sikit.. Dah bila api besar, harusla masak dengan pantas..kalau tak nanti hangit.. :D
Haaa and one more thing, aku mengamalkan konsep bersederhana dalam makan..aku makan semua tapi dalam kuantiti sederhana atau sikit.. Cuma air je la aku minum banyak.. Sampai urine jadi jernih.. Actually yang penting aku rasa lebih selesa dengan badan aku..
Malam tadi sikit punya lebat hujan dekat sini.. Sampai sekarang sejuk bebenor.. Feeling London cuaca hahaha (aku tak penah pun pegi London)
So, pagi tadi bangun pun cam semangat nak masak (eh apa kena mengena?). Aku masak nasi goreng tomyam simple nih.. Ikot apa bahan yg ada dalam fridge je.. Tapi dah namanye nasik goreng, masak la ikot mane pun, insyaallah akan turn out to be delicious jugak hahaha
Aku kalau nasik goreng, memang suka letak kobis.. Sayur lain aku tak suka..
Nasi goreng tomyam simple
BAHAN:
5 cawan nasi sejuk
1 sudu makan paste tomyam
6 tangkai lada kering - rendam kejap dengan air panas bagi lembut*
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 batang serai- titik
6 ekor udang sederhana - kala banyak lagi sedap
1 biji telur - pecahkan dalam mangkuk
1 biji tomato - buang biji dan potong kecik
Sedikit kobis- potong kecik2
Minyak
1 sudu besar kicap kipas udang
Garam
CARA2:
1. Blend bahan bertanda * dengan sedikit air.
2. Panaskan 3 sudu makan minyak masak untuk menumis. Bila dah panas, masuk kan bahan blander tadi bersama serai.
3. Bila dah agak garing, masukkan paste tomyam, kobis, dan udang. Bila udang agak masak, masukkan garam dan kicap.
4. Masukkan nasik dan gaul rata. Bila dah rata, pecah kan telur sebijik dalam kuali. Lepas tu hancurkan telur tu dan gaul dengan nasik tadi.
5. Masak sampai sebati dan nasik sejuk tadi betul2 panas. Masukkan pulak tomato. Gaul lagi sekejap.
6. Rasa nasik tu. Kalau dah masin boleh angkat dan hidang. Enjoy!
Kalau ada daun limau purut, letak selai.. Gerenti umphhh! aroma dia
See..simple betul kan? Yang penting kala nak sedap, nasik goreng kena pakai api besar sikit.. Dah bila api besar, harusla masak dengan pantas..kalau tak nanti hangit.. :D